Yacon prah, 300 g

Yacon prah, 300 g

Sadrži inulin te ima prebiotičko i probiotičko djelovanje

VN:F [1.9.22_1171]
Ukupna ocjena: 0.0/5

Preporuka s ciljem:

Glavni sastojak:

Cijena: 134,99 kn

Cijena: 134,99 kn

 
Količina
Loading Ažuriranje košarice ...
Količina
 • Yacon prah

  Sadrži inulin te ima prebiotičko i probiotičko djelovanje
  Slatki prebiotik iz Anda. Okus podsjeća na karamele i med, inače ga mještani zovu kao "zemaljska jabuka". Žlica yacona sadrži oko 50 kalorija.Dobiva se iz korijena istoimene biljke koja raste u Andama i u rodu je sa našim suncokretom. Sastoji se uglavnom od inulina (prebiotik - neprobavljivo vlakno čija razgradnja počinje u debelom crijevu), te nema nikakav utjecaj na porast šećera u krvi. Pripisuje mu se prebiotično djelovanje (potiče rast korisnih bakterija u crijevima), te sposobnost da se poveća apsorpcija određenih minerala i elemenata u tragovima (kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar).... Inulin, dakle, normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.

  Probiotik je prehrambeni proizvod koji sadrži žive mikroorganizme koji imaju blagotvoran utjecaj na ljudski organizam. Najčešće su u upotrebi laktobacili (Gram-pozitivne bakterije koje se često koriste u mljekarskoj industriji), ali i određene vrste kvasaca. Osim probiotika poznajemo i prebiotike koji sadrže vlakna i druge tvari koje omogućuju prikladno okruženje za rast bakterija crijevne flore. Prebiotici su, dakle, neprobavljivi ugljikohidrati i ne predstavljaju neposredno hranu, ali imaju izrazito pozitivan učinak na crijevnu floru.

  Raste do visine od dva metra i cvjeta s malim žutim cvjetovima, no njegov pravi specijalitet leži pod zemljom. Podzemni gomolji se sastoje uglavnom od vode i inulina, koji im daje sladak okus. Uglavnom okusom podsjeća na jabuke, te ih zato mještani zovu „zemaljskom jabukom“, a mirisom podsjeća na miris cvijeća, npr. ljubičica.

  U Andama, gdje se uzgaja preko 3000 godina, uglavnom se jedu sirovi gomolji, a mi ga znamo u obliku sirupa i praha. Nakon što se gomolji izvade iz zemlje, posuše se na suncu i pažljivo samelju u prah ili se iz gomolja istisne sirup.

  Stanovnici Anda, naravno, ne odbacuju ni druge dijelove biljke, najčešće kuhanju čaj od lišća yacona. On se koristi za reguliranje šećera u krvi, poboljšava probavu, jača slabe bubrege i još mnogo toga. Čak i svježe gomolje upotrebljavaju za slične svrhe i općenito za ojačati imunološki sustav, osim samo za zaslađivanje. Međutim,yacon se u zapadnom svijetu uglavnom koristi kao zaslađivač za smoothije, sokove, voćne salate, sirove i ostale slastice, čokolade, preljeve za salatu ...

  Prirodni zaslađivač sa samo 50 kalorija po mjerici!
  Yacon je vjerojatno jedini prirodni zaslađivač koji je naše tijelo jednostavno ne može otkriti. Sastoji se uglavnom od inulina - polisaharid u tankom crijevu koji se ne razgrađuje te se stoga ne apsorbira u krvotok. Inulin se u našem tijelu razgrađuje u fructooligosaharide (FOS), koji ne utječu na povećanje razine šećera u krvi, te je osobito cijenjen od strane dijabetičara. Također je (u odnosu na šećer) smiješno niske kalorične vrijednosti - 50 kalorija na žlicu (15 g) yacona u prahu, što ga čini idealnim za osobe s prekomjernom težinom.

  Razgradnja FOS-a počinje tek u debelom crijevu, pri čemu se ispušta ugljični dioksid i metan, pa je za u uživanju yaconu ipak potrebna zdrava mjera (kao u svemu, zar ne?), jer prevelike količine mogu izazvati nadutost.

  Povećava apsorpciju kalcija, magnezija, fosfora...
  Yacon također povećava apsorpciju nekih minerala - kalcija, magnezija i fosfora, te nekoliko elemenata u tragovima (željezo, bakar, cink). Poboljšana apsorpcija je posljedica tri mehanizma: povećanje topljivosti kalcija zbog promjena u crijevnoj flori i pH vrijednosti, povećanje prohoda elemenata zbog izravnog učinka masnih kiselina, i ubrzan rast stanica, što povećava raspoloživu površinu za apsorpciju.
  Kao da sve to nije bilo dovoljno, inulin koji se nalazi u yaconu s smanjuje razinu kolesterola u krvi, koja može dovesti do razvoja ateroskleroze i komplikacije povezane s tim(infarkt, moždani udar).
  S obzirom da je sasvim prirodan i bez potencijalnih opasnosti za zdravlje, kao što je često slučaj sa mnogim umjetnim sladilima, njegova upotreba je posebno cijenjena među dijabetičarima, osobama s povećanom tjelesnom težinom, veganima i svima onima koji izbjegavaju bijeli šećer.

 • Zanima te nešto o ovom proizvodu (Yacon prah, 300 g) što nije napisano ovdje?

  Pitaj Mislava.